Nem egyező vélemények

Az e-cigaretta is károsítja a tüdő egészségétAz e-cigarettázás hatásaival kapcsolatos vélemények megosztottak a szakemberek között. Egyesek úgy vélik, hogy vegyi anyagai károsak azok számára, akik belélegzik. Mások azzal értenek egyet, hogy a hagyományos dohány cigarettához képest ezek a termékek biztonságosabbak. Az ellentmondásos vélemények arra ösztönözték a houstoni Baylor College of Medicine szakembereit, hogy megvizsgálják az e-cigaretta gőzének és a hagyományos dohányfüst tartós belélegzésének a tüdőfunkcióra gyakorolt hatásait.

Károsítja a tüdő egészségét

A négy hónapon – ez az időszak emberek esetében azt jelenti, mintha tizenéves korától egészen az ötvenes éveiig dohányozna – át tartó kísérletet követően a dohányfüstöt belélegző egereknél súlyos, tüdőtágulásnak megfelelő szöveti károsodást és gyulladást tapasztaltak. Ez hasonló ahhoz, ami az embereknél is történik, ha hosszú ideig dohányoznak. A kutatók azonban meglepődtek, amikor megtudták, hogy a nikotin nélküli e-cigaretta gőzének kitett egerek tüdeje is károsodott.

Bár nem ugyanaz a károsodás volt megfigyelhető, amilyet a dohányfüstnek kitett egerekben észleltek, ez mégis jelentős megállapítás volt hiszen erre eddig nem volt konkrét orvosi eredmény.

Az e-cigizés hatása azt eredményezte hogy a betegségekkel való ellenállása a szervezetnek gyengült. Nem közvetlenül a cigi anyagai okozták ezt a gondot hanem a gőzre adott reakciója a szervezetnek. Az elektromos cigi párája nem tartalmaz káros anyagokat.

Az asztmás dohányosok példáját véve ez azt mutatja, hogy azoknak, akik felhagytak a hagyományos cigarettával és elektromos cigarettára váltottak, az első hetekben objektív és szubjektív javulás volt tapasztalható. Összességében elmondható, hogy az e-cigaretta a dohányzás helyettesítője.

Fő feladata a dohányzáshoz hasonló tevékenységek utánzása, hogy a dohányosok boldognak érezzék magukat, miközben kielégítik nikotinhiányukat, ugyanakkor kevésbé káros az egészségükre és a környezetükre.

Viszont Thomas Münzel professzor ezt mondta az e-cigiről:

„Adataink azt jelzik, hogy az e-cigaretta nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája, mivel állítólagos biztonságossága nem garantált. Ráadásul nincs semmilyen tapasztalatunk az e-cigaretta hosszú távú használatának mellékhatásairól.”

Az e-cigitől jobb megoldás a cigi helyettesítésére a hevítőrudak!

Megjegyzés:
A hevítőrudak olyan innovatív dohányzást helyettesítők, melyek minden esetben dohánymentesek, bennük gyógynövényi keverékek találhatók. Elérhetők nikotinos és nikotinmentes hevítőrudak is. Használatukhoz dohányhevítő készülékre van szükség. Hasonlóan heat not burn technológiával működnek, mint testvéreik a heets termékek. Különbség közöttük azokban, hogy míg a heets dohánytermék, addig a hevítőrúd nem tartalmaz dohányt.