Nem egyező vélemények

Az e-cigaretta is károsítja a tüdő egészségétAz e-cigarettázás hatásaival kapcsolatos vélemények megosztottak a szakemberek között. Egyesek úgy vélik, hogy vegyi anyagai károsak azok számára, akik belélegzik. Mások azzal értenek egyet, hogy a hagyományos dohány cigarettához képest ezek a termékek biztonságosabbak. Az ellentmondásos vélemények arra ösztönözték a houstoni Baylor College of Medicine szakembereit, hogy megvizsgálják az e-cigaretta gőzének és a hagyományos dohányfüst tartós belélegzésének a tüdőfunkcióra gyakorolt hatásait.

Károsítja a tüdő egészségét

A négy hónapon – ez az időszak emberek esetében azt jelenti, mintha tizenéves korától egészen az ötvenes éveiig dohányozna – át tartó kísérletet követően a dohányfüstöt belélegző egereknél súlyos, tüdőtágulásnak megfelelő szöveti károsodást és gyulladást tapasztaltak. Ez hasonló ahhoz, ami az embereknél is történik, ha hosszú ideig dohányoznak. A kutatók azonban meglepődtek, amikor megtudták, hogy a nikotin nélküli e-cigaretta gőzének kitett egerek tüdeje is károsodott.

Bár nem ugyanaz a károsodás volt megfigyelhető, amilyet a dohányfüstnek kitett egerekben észleltek, ez mégis jelentős megállapítás volt hiszen erre eddig nem volt konkrét orvosi eredmény.

Az e-cigizés hatása azt eredményezte hogy a betegségekkel való ellenállása a szervezetnek gyengült. Nem közvetlenül a cigi anyagai okozták ezt a gondot hanem a gőzre adott reakciója a szervezetnek. Az elektromos cigi párája nem tartalmaz káros anyagokat.

Az asztmás dohányosok példáját véve ez azt mutatja, hogy azoknak, akik felhagytak a hagyományos cigarettával és elektromos cigarettára váltottak, az első hetekben objektív és szubjektív javulás volt tapasztalható. Összességében elmondható, hogy az e-cigaretta a dohányzás helyettesítője.

Fő feladata a dohányzáshoz hasonló tevékenységek utánzása, hogy a dohányosok boldognak érezzék magukat, miközben kielégítik nikotinhiányukat, ugyanakkor kevésbé káros az egészségükre és a környezetükre.

Viszont Thomas Münzel professzor ezt mondta az e-cigiről:

“Adataink azt jelzik, hogy az e-cigaretta nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája, mivel állítólagos biztonságossága nem garantált. Ráadásul nincs semmilyen tapasztalatunk az e-cigaretta hosszú távú használatának mellékhatásairól.”

Az e-cigitől jobb megoldás a cigi helyettesítésére a hevítőrudak!