Mindegy, hogy miért akarod letenni a cigit az egészséged megőrzése érdekében, vagy a nagy kiadás ellen esetleg a környezetedben lévők megóvása vagy babavárás végett, a leszokás sosem könnyű. A cigaretta azonban súlyos függőséget okozhat, ami azt jelenti, hogy ha rendszeresen dohányzik, nem könnyű megszabadulni tőle. A dohányzásról való leszokás nehéz lesz, de nem lehetetlen.

Szerencsére számos technika használható a sikeres kilépés biztosítására. Az éberségi gyakorlatoktól a rágógumi használatig összegyűjtöttük a hat leghasznosabb tippet, amelyet azok az emberek ajánlanak, akik sikeresen leszoktak, hogy a múltba hozzák a függőséget. Lássuk, mik ezek!

 

  1. Tudatosítsd miért akarsz leszokni a dohányzásról!

Ennek legegyszerűbb módja ha leírod miért akarsz leszokni. Írsz egy listát amiben minden érvet leírsz ami ellene szól. (Pl.: rákkeltő, büdös, függőséget okoz, anyagi megterhelést jelent stb., de pl hölgyeknél motiváló lehet a szebb bőr eredménye is.)

2. Stressz kezelésére nem a legjobb megoldás! Fejezd be!

A felgyorsult világban mindenki jóval stresszesebb és ennek egyik levezetésére gyakori megoldás a dohányzás. Próbáld meg más pótcselekvéssel leveszedni a stresszt pl.: sportolj, használj erre készült eszközöket, hevítőrudakat stb.

3. Napi rutin felborítása

Sokaknak a napi rutin részét képezi a reggeli kávé és cigi. Próbáld meg ezt felborítani akár több ponton is, hogy ne csak ez legyen az egyetlen sarkalatos pontja a napi rutin felborításának, így talán könnyebben túllendülsz a nehezén.

4. Kérj segítséget a barátoktól, rokonokról

A körülötted lévők segítségét kérni nem szégyen! Kérj segítséget azoktól akik a nap folyamán legtöbbet találkoznak veled és támaszkodj rájuk a nehezebb pillanatokban.

5. Leszokást segítő termékek használata

Változó sikerrel válnak be a leszokást segítő termékek, mindenki máshogy reagál a különféle megoldásokra, de érdemes mindet kipróbálni esetleges siker érdekében.

Pár ilyen termék:

  • különféle tapaszok amelyek adagolják a nikotint
  • hevítőrudak
  • herbal stick-ek
  • erre készült rágók

6. És talán az egyik legfontosabb a fokozatosság

Az egyik legnehezebb eljárás a teljes megvonásos leszokás. Ezt nem tanácsoljuk mert nagyon kis százalékban működik és ennél a legnagyobb az esély arra, hogy a leszokni vágyó elcsábul és eldobja minden előtte beleült energiájának eredményét. Ettől sokkal jobb megoldás a fokozatosság és kis lépésekben való leszokás. A napi elszívott szálak időközönkénti felezése, esetleg 1-1 nap kihagyás stb.

Reméljük sikerülni fog leszokni és ehhez sok sikert és kitartást kívánunk!