A fa a legnépszerűbb és leggyakoribb alapanyag a bútorkészítés során. Ahány féle fa, annyi féle árnyalat és hangulat ölthet testet ezekben a természetes hangulatú, melegséget sugárzó bútorokban.

Míg az egyik fa bútor igazi klasszikus gyerekszoba bútor, közkedvelt gyermektábor darab, addig a másik akár egészen luxus hangulatot is kölcsönözhet az otthon számára.

Alábbi cikkünkben összeszedtünk néhány dolgot, amit fa bútor vásárlás előtt érdemes lehet tudnod!

 

  • Mi a különbség a keményfa és a puhafa bútorok között?

 

Alapjaiban megkülönböztethetünk egymástól tömörfából és nem tömörfa bútorokat. A tömörfa bútorok legfőbb jellemzője, hogy elemei kizárólag, vagy legalábbis szinte kizárólag fából készülnek – ezekben a bútorokban tehát jellemzően nem található csavar, vagy ragasztó.

 

A tömörfa bútorokön belül léteznek keményfa és puhafa bútorok. A keményfa bútorok közé tartoznak a lombhullató fákból készült bútorok, úgy mint például a tölgy-, vagy juharfa bútorok, míg a puhafa bútorok között az örökzöld fákból készült bútorokat soroljuk (pl. cédrusból, vagy fenyőből készült bútorokat).

A keményfa bútorok, nevükhöz hűen keményebb anyagúak, mint puhafa társaik. Ennek oka a növény növekedési tempójában keresendő. Míg az örökzöldek gyorsan nőnek, addig a lombhullató fák jóval lassabban. A lassabb növekedésnek köszönhetően pedig több ideje van tömörebbé válni magának a fának. Egy szó mint száz… a keményfából készült bútorok keményebbek és strapabíróbbak, mint puhafa társaik. Ezt érdemes lehet figyelembe venni bútorválasztás során.

 

  • Hogy alakulnak a fa bútor árak?

Talán a fentiekből már egyértelmű, hogy mivel a keményfa bútor alapanyaga általában valamivel ritkább (már csak a fa növekedési ideje miatt is), ezért a keményfa bútorok ára általában magasabb, mint puhafa társaiké.

 

  • Tömörfa vagy bútorlap – melyik a jobb?

Igazából nincs egyértelmű, határozott válasz arra, hogy az egyik jobb lenne a másiknál. Amit fontos figyelembe venni és tisztázni, hogy a tömörfa anyagot nyilvánvalóan nehezebb megmunkálni, mint a jóval könnyebb, levegősebb összetételű bútorlapot.
Éppen ezért a bútorlapból készült bútorok sokszor különlegesebb megjelenést nyerhetnek, mint egy tömörfa bútor. A dizájner bútorok éppen ezért sokszor bútorkapokból készülnek.

 

Ám a könnyebb megmunkálhatóság, a könnyű, levegős anyag egyben azt is jelenti, hogy ezek a bútorok könnyebben is sérülnek, kevésbé strapabíróak.

 

Bútorválasztás előtt tehát mindenképp érdemes mérlegelni, hogy mennyire lesz igénybevéve, terhelve a bútor és milyen hosszú időre szeretnél beruházni rá.

Ha úgy tervezed, hogy 2-5 év múlva úgyis teljes dizájn váltást végzel otthonodban és a bútorok többsége úgyis cserére kerül, elég lehet egy préselt lap bútor is, ha viszont hosszú évekre tervezel és mindenképp egy masszív, klasszikus bútort szeretnél otthonodba, akkor a tömörfa bútorok közül érdemes választanod.