Losonczy György elmondta, hogy minél több mutációja van egy sejtnek, annál valószínűbb, hogy daganattá válik. Hozzátette, hogy a dohányzásról való leszokás után ezek az elváltozások halálig megmaradnak, de a leszokók egészségi állapota nyilvánvalóan pozitív változásokat mutatott.

Például megemlítette, hogy a köhögés néhány héten belül megszűnik, mert a tüdőben maradt egészséges sejtpopulációk terjedni kezdenek. Ennek eredményeként a betegekhez képest az egészséges sejtek aránya nőni fog a dohányzáshoz képest.

Évente világszerte több mint 8 millió ember hal meg a dohánytermékek használatával összefüggő betegségekben. Több mint 7 millió haláleset közvetlenül kapcsolódik a dohányzáshoz, és ami ettől is szörnyűbb hogy nem dohányzókra, még mindig több mint egymillió halálesetet hoz a dohányzással összefüggő betegségek. Ez a helyzet a gyermekeket is komoly kockázatnak teszi ki. A világ gyermekeinek fele belélegzi a dohányfüst által szennyezett levegőt, és ezzel összefüggésben évente 65 000 gyermek hal meg dohányzással összefüggő betegségekben. A terhes nők dohányzása egészségügyi problémákat okozhat csecsemőiknek, és egész életükben szenvedni fognak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint több mint 1 milliárd ember dohányzik a világon, és 80% -uk fejletlen és fejlődő országokban él.

40 éve annak, hogy a világ rájött, hogy a dohányzás káros. Azóta egyre több kutatást és kísérletet végeznek a legnépszerűbb szenvedély káros hatásainak feltárására.

Mostanra mindenki tudja, hogy nehéz felsorolni a cigaretta által okozott betegségeket: ha a legnagyobb számot említem, az összes rákos haláleset 30% -át és a tüdőrákos halálozás 90% -át okozza. Ez azonban egy viszonylag új felfedezés, miszerint a dohányzás nemcsak a dohányosok egészségét, hanem a cigarettával egy levegőben lévő emberek egészségét is károsítja. Ezt a jelenséget passzív dohányzásnak hívják: a kutatók egyre több káros hatást fedeznek fel. A tudatosságnövelő tevékenységek ellenére a helyzet nem javult, sőt romlott: a világon egyre többen válnak a dohányzás függőjévé. A passzív dohányosokra kifejzett veszélyt megszüntetheti ha hevítőrudat szív cigaretta helyett.

Miért káros a passzív dohányzás? Még akkor is, ha nem dohányzik, a cigaretta füstölni fog, ezért a füst háromnegyede nem a dohányzót, hanem a környezetet mérgezi. Ezenkívül ezek a füstök a parázsból származnak, így szűretlenebbek és mérgezőbbek, mint a belélegzett adagok. Természetesen a káros hatások mértéke a mérgezés dózisától függ: a legrosszabb esetben valaki gyermekkora óta több éve dohányzóval él egy háztartásban. A konkrét mérgezés attól függ, hogy a légtérben hány ember dohányzik nemdohányzókkal, és mennyire szellőződik a szoba. A kutatások mintegy 40 különböző toxint izoláltak a dohányfüstből, köztük számos úgynevezett rákkeltő anyagot, amelyekről kimutatták, hogy rákkeltők.