A költözés, bármennyire is vágyik rá az ember, bizony nem egy egyszerű, egynapos feladat.


A holmik összepakolása, a bútorok hurcibálása, még ha költöztető céget is bíz meg az ember, sem egyszerű feladat. Cikkünkben azonban összegyűjtöttünk 5 hasznos tippet, amivel elkerülheted, hogy a költözés teendői kicsússzanak a kezeid közül és rémálommá váljon a történet. 

 

 1. Válogasd ki a felesleges holmikat
  Új otthon, új kezdet. Remek alkalom ez arra, hogy megválj a régóta, vagy talán sohasem használt tárgyaidtól. Az évek alatt rengeteg ruha és kütyü összegyűlik a lakásban, amiket már nem használunk.
  Ajándékozd el, vagy lomtalanítás keretében szabadulj meg ezektől és az új otthonodba már csak a tényleg hasznos, szükséges és szeretett holmikat költöztesd át.
 2. Írj össze feladatlistát
  A költözéssel kapcsolatban megannyi kisebb-nagyobb feladatod lesz: ki kell választanod a megfelelő költöztető céget, vagy autót kell bérelned. Be kell vásárolnod ragasztószalagból, be kell szerezned dobozokat, és különböző burkolóanyagokat a törékeny tárgyak becsomagolásához. Mindezek mellett pedig az sem árt, ha találsz néhány szabad barátot, vagy rokont, akik tudnak majd segíteni a be- és kipakolásban.
  Hogy biztosan semmiről se feledkezz meg, írj össze feladatlistát a teendőkről. Így biztosan nem ér majd a költözés napján váratlan meglepetés.

 3. Szerezz be minden szükséges felszerelést
  Bár a felszerelésgyűjtést az előző pontban már megemlítettük, mindenképp ki kell emelnünk külön is. A költözés során meglátod majd, hogy sokkal több holmid van, mint gondoltad volna. Éppen ezért, hogy ne érjen majd az utolsó pillanatban kellemetlen meglepetés és ne kelljen szatyrokért, dobozokért rohangálnod, szerezd be a szükséges felszerelést időben.
  Dobozokat a közeli boltokból is begyűjthetsz a legtöbb üzletben rengeteg felesleges doboz vár elszállításra, biztosan találsz majd olyan üzletet, ahol szívesen átadnak neked néhányat. Ezzel rengeteget spórolhatsz.

 4. Kezdd el időben a csomagolást
  A legjobb, ha már a költözés előtt néhány nappal elkezdesz apránként csomagolni. A könyveidre, a dekorációs holmikra például már egészen biztosan nem lesz szükséged, ezeket akár el is kezdheted bedobozolni, hogy ne maradjon túl sok holmi az utolsó napokra.
  Érdemes a csomagolás során arra is gondolni, hogy a költözés napján nem biztos, hogy mindent a helyére tudtok majd tenni az első nap. Ezért egy külön dobozba csomagolj el minden olyan felszerelést, amelyre az új házban töltött első 1-2 napon szükségetek lehet: ilyenek lehetnek például a tisztálkodási eszközök, és evőeszközök.

 5. Amit csak tudsz, készíts elő a költöztetőnek
  A te érdeked is, a gyors és biztonságos költöztetés, éppen ezért ha teheted készítsd elő a bútorokat a költöztetőknek, hogy mikor megérkeznek már pakolhassák is azokat az autóba.
  Az előkészítés során például pakolj ki mindent a hűtőből, ragaszd le a szekrények ajtaját, szereld szét a lapraszerelt bútorokat és fedd le a kényes anyagú, esetleg könnyen sérülő bútorokat.

A költöztetés nagyon megterhelő, de ha tudatosan felkészülsz rá, meglátod, minden gördülékenyen megy majd.