Egy felnőtt embernek nagyjából 7-9 óra alvásra van szüksége ahhoz, hogy az agya a legjobb teljesítményt tudja nyújtani a nap folyamán.
Nehezedre esik esténként az elalvás? Nem vagy egyedül!

Megannyi ember küzd az alvászavar különböző formáival.

Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 tippet, hogyan tudhatsz valamivel könnyebben elaludni az éjszakák folyamán.

 

5 tipp a gyorsabb elalváshoz

1.) A katonák is így csinálták

A hadseregben sokszor nem könnyű ám elaludni, mégis ki kell használni minden adandó lehetőséget. A katonák az alábbi technika elsajátításával elérték, hogy bármikor röpke 2 perc alatt álomba szenderüljenek. A technika lényege: lazítsd el az arcizmaidat. Az arcizmok szoros kapcsolatban vannak az anyunkkal, így ha sikerül az arcizmaidat könnyedén és gyorsan ellazítanod, hamarabb siekrülhet az elalvás is. Csukd be a szemed és és koncentrálj tudatosan arcod különböző területeire, feszítsd meg, majd lazítsd el arcod izomcsoportjait: a homlokod, a szemöldök környékét, az orcákat, a szád és az állad környékét. Ha ezzel meg vagy, mély lélegzetvételek kíséretében vonulj végig képzeleteddel az egész testeden és egyesével, tudatosan igyekezd ellazítani tested valamennyi izmát.

 

2.) Ürítsd ki az elmédet

A szüntelen gondolkodás, vagy az aggódás folyamatosan stimulálja az agyunkat, ezáltal megnehezíti az elalvást is. Próbáld lefoglalni az elmédet 1 konkrét dologgal (például helyezz el egy képet a szemközti falon, vagy akár a plafonon és fókuszálj rá, nézegesd elalvás előtt). Ez egy nagyon erős vizualizációs gyakorlat. Ha nem szeretnél képet ragasztani a plafonra, az is remek megoldás lehet, ha elképzeled a csillagos eget magad felett. Tudományos mérések alapján, azok, akik képi vizualizációval próbálják elterelni a figyelmüket a kósza gondolatokról, gyorsabban elalszanak, mint azok, akik egyéb, nem vizualizálható megoldással próbálkoznak.

 

3.) Aludj zokniban

Egy friss holland tanulmány szerint az alvás minőségét nagyban befolyásolja a szoba hőmérséklete. Egy kutatásban hőtartó ruhába öltöztették az alanyokat, akik így testhőmérsékletüknél fél fokkal melegebb hőmérsékletben voltak. Ez azt eredményezte, hogy könnyebben ment számukra az elalvás és a korai felébredés esélye 58%-ról 4%-ra esett! A zokniban való alvás, bár furán hangozhat, mégis jelentősen javíthat az alvás minőségén. Érdemes vele próbálkozni.

 

4.) Használj magadon fordított pszichológiát

Próbálj meg ébren maradni! Bár elsőre fura tanácsnak tűnhet, mikor éppen az elalvás esik nehezedre, nem az ébren maradás, de mint sok minden, az alvás is nehezebben megy, ha erőltetni próbáljuk. Görcsösen, erőltetve csak nagyon nehezen lehet elaludni. Egy angol felmérésben, ahol alvászavarral küszködőknek kiadták parancsba, hogy próbáljanak meg nem elaludni, gyorsabban ment az elalvás, mint azoknak, akik nem kaptak ilyen utasítást. Az önmagadon alkalmazott fordított pszichológia nem biztos, hogy feltétlen mindig eredményre vezet, hosszú távon legalábbis kevés az esélye, hogy be tudod csapni az agyad, de egyszer-egyszer érdemes lehet kipróbálni.

 

5.) Foglald le magad valami megnyugtatóval

Az előző módszer tovább gondolt verziója, hogy a hálószobán kívül lefoglaljuk magunkat egy megnyugtató kikapcsolódással, ami lehet kirakózás, olvasás, bármi, a lényeg az, hogy ne a hálószobában végezzük. Ez a módszer ötvözi a fordított pszichológia módszerét az ürítsd ki az elmédet módszerrel. Ez a módszer bizonyítottan segíthet abban, hogy hamarabb eljöjjön az alvásra felkészült szellemi állapot.

 

Próbálgasd a fenti módszereket és tapasztald ki, nálad melyik működik a legjobban!