Az emberi szervezet kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen a hidratálás, emellett az ásványianyag szükségletet is megfelelő mértékben kell kielégíteni. Ez azt jelenti, hogy sem a túl kevés, sem a túl nagymennyiségű ásványi anyag bevitel nincs jó hatással egészségünkre. Többnyire a hálózati ivóvíz és az ásványvizek is viszonylag nagymértékben tartalmaznak ásványi anyagokat. Ezek túlzott mennyiségben történő bevitel esetén lerakódhatnak a szervezetben. A lerakódás számos negatív következménnyel járhat, elsősorban emésztőrendszerünket terhelve.

Továbbá számos cikk és kutatás olvasható a desztillált víz érelmeszesedésre, ízületi kopásra, magas vérnyomásra, méregtelenítésre gyakorolt pozitív hatásairól is. A desztilláló készülék által frissen elkészített víz előnye még, hogy nem áll napokig, hetekig vagy akár hónapokig PET palackban vagy a csőhálózatban, illetve vegyszermentes és klórmentes víz előállítása is lehetséges szemben a vezetékes ivóvízzel.

A fenti káros egészségügyi jelenség kiküszöbölhető a desztilláló készülék által előállított tisztított víz fogyasztásával. A desztillált vízben nem találhatóak ásványi anyagok, ezért nem keletkeznek lerakódások, ezáltal csökkenthető az epekő, vesekő kialakulásának kockázata.   

Desztillált víz hatása a háztartási gépekre

Egészségünk mellett mindennapjaink során is kiaknázhatóak a víz desztilláló által nyújtott előnyök. Napjainkban rendszeresen használunk elektromos eszközöket, amelyek működéséhez jellemzően vízre is szükség van. Többek között ide sorolható a kávéfőző, vízforraló, vasaló, teafőző, gőztisztító és még sokáig lehetne sorolni a hasonló háztartási eszközöket. Ezeknek a gépeknek az élettartama meghosszabbítható desztilláló készülék által előállított víz használatával. A vízkő lerakódása a csövekben keresztmetszet csökkenést okoz, ami idővel duguláshoz és az eszköz tönkremeneteléhez vezethet. A folyamat során a használati eszközök hatékonysága is folyamatosan csökken, pl. lassabban történik meg a fűtés, ezáltal növekszik az energiafelhasználás is.

Desztilláló készülék használata

A modern desztilláló készülékek nagyon egyszerűen üzembehelyezhetőek, működésükhöz szénszűrő áram és víz szükséges. A legtöbb háztartási víz desztilláló eszköz óránként kb. 1 liter desztillált vizet képes előállítani, ami akár éjszakára is időzíthető, ezáltal már reggel rendelkezésre áll a frissen előállított tiszta víz, ami hozzájárul ahhoz, hogy jobban induljon a nap.