A dugulás is szereti a napsütést

A napsütéses évszak a pihenés, a kikapcsolódás ideje, amikor is a balatoni naplementét csodálhatjuk. Ám a háttérben a dugulások veszélye megnő, munkát adva pihenés helyett a duguláselhárító vállalkozásoknak, mestereknek, szakiknak.
Rosszindulatúan megjegyezhetjük persze, a tél se különb, a fagyok itt-ott szétrepesztik a csöveket, a hólé pedig beszivárog mindenhová. Na, és persze az ősz a bő esőkkel, hogy a párás levegőben elszaporodjanak a lakásban a gombák. Talán a tavasz volna az ideális évszak, ám most perzselő nyár van.

A víz nyáron főszerepet játszik

Nyáron általában nő a vízfelhasználás, mivel az emberek többet fürdenek, gyakrabban mosnak ruhát és használnak locsolórendszereket a kertekben. Az intenzívebb vízhasználat hatására a csatornarendszer nagyobb terhelést kap, és a szennyvíz könnyebben okozhat dugulást a csatornacsövekben.

Nyáron a grillezés, a piknikezés és a főzés gyakoribbá válik. Az ételmaradékok és a zsír könnyen lerakódhatnak a mosogatóban vagy a csatornacsövekben és dugulást okozhatnak.
Ez az időszak a horgászoké is, a konyhai lefolyokban sokszor találni halpikkelyek által okozott dugulást. (V.ö.: Halpikkely, dugulás, duguláselhárítás)


– Ilyenkor persze hívják a jó emberek a duguláselhárítót, így minket is – mondja Világi Tamás, a Világi Duguláselhárítás ügyvezetője. Azaz a duguláselhárítás vállalkozásaiban nyáridőn is készenlétben kell állni, odahagyva a vendégeket a saját portán, grillezzenek, süssenek keszeget maguk. 🙂

A nyarat a csatornarendszer is megsínyli: sok helyen növekszik a turizmus és ezzel a látogatók száma. Az ilyen időszakokban a városokban és üdülőhelyeken a csatornarendszer nagyobb terhelést kap a megnövekedett lakosságszám, a turisták miatt. Ha a csatornarendszer nem képes megfelelően kezelni ezt a terhelést, akkor dugulások jelentkezhetnek.

Bár a nyári meleg és a dugulások között összefüggés mutatható ki, a dugulásoknak általában több oka van. A csatorna elavult, nem megfelelően kezelt a szennyvíz és alacsony minőségű csatornacsövek is képesek eljuttatni a rendszert a dugulások kialakulásához. Ezért fontos megfelelő karbantartást végezni a csatornarendszeren, és elkerülni az olyan dolgokat, mint a zsírt vagy a nem lebomló anyagok elhelyezését a lefolyókban.

Hogyan lehet védekezni a viharkárok, a gyors villámárvizek ellen?

A viharkárok és a gyors villámárvizek elleni védekezés során fontos előre felkészülni és megfelelő intézkedéseket tenni. Itt van néhány tipp a védekezéshez:

  1. Figyelj a meteorológiai jelentésekre: Kövesd és figyeld a helyi meteorológiai jelentéseket, figyeld, ha vihar vagy erős esőzés várható. Így időben értesülhetsz a várható időjárási viszonyokról és felkészülhetsz.
  2. Tartsd karban a vízelvezető rendszert: Győződj meg arról, hogy a csatornarendszer, az esővíz-elvezető rendszer és az árkok tiszták és szabadok a szennyeződésektől, például levelektől, gallyaktól vagy szemtől. Ez segít az esővíz gyors és hatékony elvezetésében.
  3. Tisztítsd meg a tetőt és az ereszcsatornákat: A viharos időjárás előtt ellenőriztesd a tetőt és az ereszcsatornákat. Távolítsd el az esetleges akadályokat, mint a levelek, a gallyak vagy a szemét, hogy az esővíz szabadon lefolyhasson. Győződj meg arról, hogy az ereszcsatorna szabadon áramlik, és nincsenek dugulások.
  4. Ne parkolj veszélyes területeken: Ha tudod, hogy vihar közeleg, kerüld a veszélyes területeket, ahol a gyors vízáramlás és az árvizek könnyen előfordulhatnak. Ne parkolj alacsonyan fekvő területeken vagy szűk utcákban, ahol könnyen elakadhat a víz.

Nyáron a növényzet burjánzása is ténylegesen összefüggésben lehet a vezeték- és csatornabenövésekkel, valamint a dugulásokkal. A csatorna elzáródása könnyen bekövetkezhet.
A növények, például a gyökerek vagy a lomb, képesek behatolni a vezeték- és csatornarendszerekbe, és elzáródást okozhatnak. Ha a növényzet eléri a csatornacsöveket, akkor benövés keletkezhet csőszivárgással, ami korlátozza a víz áramlását. Legrosszabb esetben csőtörés keletkezik.


Egy érdekes megközelítésben a duguláselhárítók iparága:
Duguláselhárítás: piaci verseny a köbön