elektromos mtb

Korábban a lusták kerékpárjának tartották az elektromos rásegítésű montikat. Igazából nem a lustáknak való ez a bicikli sem, hanem azoknak, akik szeretnék a lehető legtöbbet kihozni az MTB bringázásból és felhőtlenül élvezni a száguldás adta élményt.

A pedelec bicikli az elektromos kerékpár egy fajtája. Ezeknél a bicikliknél fontos megemlíteni, hogy itt nem csak megnyomunk egy gombot és megyünk. Tekernünk is kell, a motor csak ekkor fog besegíteni a hajtásba.

Az elektromos rásegítésű kerékpárok általában csak 25 km/h sebességig segítenek. A rásegítés mértéke több fokozatban is állítható, eco-tól turbó-ig. Ha végig a legmagasabb rásegítési fokozatban használjuk, az akkumulátor hamarabb le fog merülni. A legkisebb rásegítéssel használva azonban az akku akár egész napra is kitarthat.

Mindig lesznek olyanok, akik rossz szemmel néznek az elektromos rásegítésű bringákra, erre a kerékpározásban bevezetett technológiai újításra.  De a bringázásban az a legszebb, hogy egy teljesen merev single-speed kerékpárban is annyi örömünket lelhetjük, mint egy össztelós endúró kétkerekűben. Az egész csak ízlés és megszokás kérdése.

A pedelec kerékpárral egy erdei tekerés során például több energiád marad hosszabb távokat megtenni. Az unalmasabb sík terepen kihasználhatod az elektromos rásegítést így a meredekebb és lejtősebb szakaszokon kihozhatod magadból a maximumot. Felhőtlenül élvezheted a bringázás nyújtotta élményt, anélkül, hogy az első dombra feltekerés után teljesen kimerülnél.

A technológiai újítások mindig is hatással voltak a kerékpározásra. Gondoljunk csak bele, hogy mennyi élményt kapunk például az elektronikus váltóktól, a kormányról állítható nyeregcsőtől. De megemlíthetnénk a különböző kerékméreteket is. Az elektromos rásegítésű kerékpár pedig egy újabb eszköz arra, hogy a bringázás élvezetesebb legyen és szerencsére egyelőre még jogsi sem kell hozzá, ami kész szerencse, hiszen egy b kategóriás jogosítvány ára most egyébként is meglehetősen magasra rúg.

Ha egyszer kipróbálsz egy ilyen bringát terepen, egészen biztos, hogy téged is rabul ejt majd.

Elektromos kerékpárral olyan élményben lesz részed, mintha VIP jegyed lenne a legjobb helyre egy előadáson.